Bu yazı 14.08.2024 tarihinde yayınlanmıştır.
*Mithat Işık/SDE Savunma ve Güvenlik Koordinatörü
Timsah gücü temsil eder. Karada ve suda hareket kabiliyetine sahiptir. Avlarını süratle avlar, etkisiz hale getirir. TSK’nın Amfibi Tugayı da timsah gibi güçlüdür.
Amfibi Deniz Piyade Birliğimiz
Türkiye’nin karada ve denizde etkili operasyon yapma yeteneğine sahip özel eğitimli birliğidir. Özel olarak seçilmiş özel birçok eğitimlerden geçmiş personelden teşkil edilmiştir.
Karada ve denizde düşmanın korkulu rüyasıdır. Kıbrıs Barış Harekatı’nda gösterdiği kahramanlıklar hayranlıkla anlatılmaktadır. Girne çıkarma plajına süratle çıkmış, kıyı başını ele geçirip emniyete almış, sahilde mevzilenen Rum ve Yunan askerlerini etkisiz hale getirerek Çakmak Özel Görev Birliği’nin emniyetle karaya çıkmasını sağlamıştır. Müteakiben Çakmak Özel Görev birliklerinin kara taarruzlarına destek vermiştir. Kıbrıs Barış Harekatı’nda bir “Alay” seviyesinde olan bu özel birliğimiz zaman içerisinde “Tugay” gücüne erişmiştir. 2024 yılında ise “Kolordu” seviyesine çıkmıştır. Amfibi birliklerimiz Barbaros’un torunlarıyla birlikte “Mavi Vatan”ın yılmaz bekçileridir.
Amfibi harekat stratejide kara ve deniz müşterek harekatına denir. Denizden karaya asker, zırhlı araç ve diğer malzemelerin çıkarılmasını kapsar. Bu görevleri icra etmek için özel olarak eğitilmiş deniz piyade birliklerine, suda yüzme kabiliyetlerine sahip tanklara ve zırhlı araçlara yeterli çıkarma gemilerine, güçlü bir deniz gücüne sahip olmak gerekir.
Amfibi harekatta görev alacak kara ve deniz unsurlarının güçlü bir şekilde savaş uçakları ile desteklenmesi gerekir.
Amfibi harekatı gerçekleştirecek birliklerin denizde yaşamaları, denizin etkilerine alışık olmaları, meydana gelebilecek acil durumlarda nasıl hareket edeceklerini bilmeleri ve bu konularda eğitimli olmaları çok önemlidir. Amfibi deniz piyade birliklerimiz 21. yy. muharebe gereksinimlerine cevap verecek seviyededir. Daha üst seviyede olmaları için çalışmalar devam etmektedir.
Türk Deniz Kuvvetleri, Akdeniz’in en güçlü Amfibi kuvvetlerinden birine sahiptir. Son yıllarda hayata geçirdiği yeni gemi tedarik projeleriyle çıkarma filosunu ve Amfibi Deniz Piyade Kolordusunun mevcut kabiliyetini 21. yy. muharebe gereksinimlerine cevap verebilecek seviyeye çıkarmaktadır. Amfibi harekatın beş safhası vardır:
-Hazırlık ve planlama
-Yükleme/bindirme
-Provalar
-Deniz geçişi ve amfibi hücum
-Geri intikal ve teşkilatlanma
Amfibi harekat üç kuvvetin icra ettiği bir harekattır. Bu nedenle Kara, Deniz, Hava Kuvvetlerinin müşterek planlaması ve müşterek harekat merkezlerinin çok sıkı koordinasyonunu gerektirir.
Bu site içeriğinin telif hakları Stratejik Düşünce Enstitüsü’ne ait olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca kaynak gösterilerek kısmen yapılacak alıntılar dışında önceden izin alınmaksızın hiçbir şekilde kullanılamaz ve yeniden yayımlanamaz. Bu sitede yer alan SDE'nin kurumsal bilgileri ile SDE Akademik Personeli'nin çalışmaları dışındaki diğer görüş ve değerlendirmeler, yalnızca yazarının düşüncelerini yansıtmaktadır; SDE'nin kurumsal görüşünü temsil etmemektedir.